Tuesday, August 18, 2009

Resepi Sambal Kicap

Resepi Sambal Kicap

Bahan - bahannya:

  1. 15-20 tangkai cili padi - ikut suka kepedasan
  2. 3-4 ulas bawang putih
  3. 1 sudu besar gula pasir
  4. 1 cawan kicap manis
  5. Minyak masak untuk menggoreng

Cara - caranya:

  1. Goreng sebentar cili dan bawang putih sehingga meletup-letup cili
  2. Selepas itu angkat dan toskan biar sehingga sejuk
  3. Tumbuk kesemua bahan tadi termasuk gula sehingga lumat
  4. Setelah lumat keluarkan dan masukkan ke dlm satu bekas / mangkuk atau apa - apa bekasler dan gaulkan bersama 1 cawan kicap
  5. Sedia untuk dihidang untuk apa jua jenis lauk - Tempe Goreng, tauhu goreng, Pecal, Mee Siput (Sanggul) dll

* Sambal ini tahan lama walaupun tak masuk peti sejuk kerana bahan2nya digoreng terlebih dahulu, kalau nak masuk pun boleh gak ...

No comments:

Post a Comment