Bahan - bahannya:
- 15-20 tangkai cili padi - ikut suka kepedasan
- 3-4 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 cawan kicap manis
- Minyak masak untuk menggoreng
Cara - caranya:
- Goreng sebentar cili dan bawang putih sehingga meletup-letup cili
- Selepas itu angkat dan toskan biar sehingga sejuk
- Tumbuk kesemua bahan tadi termasuk gula sehingga lumat
- Setelah lumat keluarkan dan masukkan ke dlm satu bekas / mangkuk atau apa - apa bekasler dan gaulkan bersama 1 cawan kicap
- Sedia untuk dihidang untuk apa jua jenis lauk - Tempe Goreng, tauhu goreng, Pecal, Mee Siput (Sanggul) dll
* Sambal ini tahan lama walaupun tak masuk peti sejuk kerana bahan2nya digoreng terlebih dahulu, kalau nak masuk pun boleh gak ...
No comments:
Post a Comment